dzisiaj jest piątek, 20 kwiecień 2018

opony, felgi



 Biznes 
 Sport 


Grillowanie na śniegu
 Grillowanie na śniegu


Najczęściej czytane
Grillowanie na śniegu

opublikowany: czwartek, 1 grudzień 2011 / źródło: Weber-Stephen Polska sp. z o.o.

Wspólne grillowanie to sposób by urozmaicić zimowy pobyt w górach lub świąteczny wyjazd. Grille z pokrywą pozwalają przygotować doskonałe potrawy nawet w mało sprzyjających warunkach atmosferycznych.

Grill na stoku

Wybierając się zimą na narty lub przebywając z rodziną podczas Świąt w górach, chcemy jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Doceniamy piękno krajobrazu i delektujemy się poczuciem wolności od codziennych obowiązków. Jazda na nartach i długie spacery wzbudzają wilczy apetyt. Grillowanie może być doskonałym sposobem na przedłużenie wspólnej zabawy i przygotowanie smacznych potraw. Przy grillu możemy też odpocząć
i ogrzać się po wyczerpującym dniu na stoku. Wyjeżdżając na zimowy wypoczynek, możemy zabrać do samochodu niewielkie grille przenośne np. elektryczny Weber Q140, gazowy Weber Q100 lub węglowy Weber Smokey Joe.

Garden party w zimie

Zimowym grillowaniem możemy się również cieszyć w przydomowym ogrodzie. Grill
z pokrywą pozwala na przygotowywanie potraw bez względu na pogodę. Chłód lub śnieg nie są przeszkodą, by spędzać czas na świeżym powietrzu. Grill daje nam dodatkową motywację, zapewniając smaczne potrawy i będąc doskonałym źródłem ciepła. Nawet
w chłodne dni spotkania z przyjaciółmi i zabawy na powietrzu staną się przyjemniejsze, jeśli towarzyszyć im będzie ciepły posiłek z ogrodowej kuchni na kółkach. Podczas zimowego garden party najlepiej sprawdzają się grille większe, takie jak: węglowy One Touch Original lub gazowy Genesis.

Grill jak piekarnik

Pokrywa w grillu utrzymuje na ruszcie niezmiennie wysoką temperaturę i pozwala na przygotowanie potraw metodą pośrednią. Zimą jest to bardzo przydatny element. Grill
z pokrywą działa jak domowy piekarnik. Wirujące wewnątrz gorące powietrze równomiernie opieka potrawy i zapewnia im odpowiedni aromat. Aby zastosować metodę pośrednią, rozżarzony brykiet wysypujemy za przegrody do węgla po bokach rusztu. Pomiędzy brykiet stawiamy tackę aluminiową z wodą lub aromatycznym płynem (np. wino, piwo). Dzięki temu potrawa nie wysycha i nie przypala się. Jednocześnie soki i tłuszcz z mięsa, które spływają do tacki, możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznego sosu. Składniki przygotowywane tą metodą nie wymagają obracania, ponieważ ciepło odbija się od pokrywy i opieka potrawę ze wszystkich stron. Najczęściej metodą pośrednią grillujemy większe kawałki mięs. Jednocześnie bogaty asortyment akcesoriów powoduje, że na ruszcie pod pokrywą doskonale sprawdza się przyrządzanie warzyw, oscypków, szaszłyków, pizzy i naleśników.

Kontroluj temperaturę

Nowoczesne grille doskonale sprawdzają się nawet w zimowych warunkach. Dzięki szczelnej pokrywie oraz emalii porcelanowej grille Weber zachowują optymalną temperaturę grillowania nawet w trudnych warunkach atmosferycznych. Bardzo przydatny jest również termometr zamontowany w pokrywie. Dzięki niemu lepiej możemy kontrolować stan grillowanych potraw. Każdorazowe otwieranie pokrywy grilla powoduje jednak spadek temperatury, więc w zimie powinniśmy ograniczyć tą czynność do niezbędnego minimum.

Porady dla grillujących w zimie

· Ustawiając grilla na śniegu, zadbaj o jego wypoziomowanie i stabilność. Tylko wtedy temperatura na ruszcie będzie optymalna, a potrawy będą równomiernie grillowane.

· Rozpalanie brykietu w niskich temperaturach trwa nieco dłużej, podobnie jak nagrzanie grilla gazowego.

· Grillując w zimie, należy dokładnie kontrolować temperaturę grillowanych potraw za pomocą termometru do mięs.

· Nie należy za często podnosić pokrywy grilla, ponieważ tym samym zmniejszamy temperaturę nad rusztem i wydłużamy czas przygotowywania potraw.

*****

Marka Weber-Stephen powstała w Stanach Zjednoczonych w 1952 r. Założycielem był George A. Stephen Sr, który pracując w zakładach Weber Brothers Metal Works stworzył pierwszy model grilla kulistego, zamkniętego pokrywą. Weber-Stephen Products Co. jest właścicielem marek: Weber®, Weber® Q®, Ducane®, Weber Grill® Restaurants. Marka Weber jest liderem na światowym rynku w segmencie sprzętu do grilla.
Dystrybucja grilli Weber w Polsce odbywa się poprzez firmę Weber-Stephen Polska Sp. z o.o. Produkty są dostępne w centrach ogrodniczych, hipermarketach budowlanych Castorama, Leroy Merlin, Obi, Praktiker i Makro oraz sklepach internetowych.
Więcej informacja na www.weber.com lub:

ComPress S.A.
Mariusz Kulikowski
Ul. Tytoniowa 20, Warszawa 04-228
Tel. 22 515 02 17 kom. 691 360 576
E-mail: mkulikowski@compress.com.pl



Weber-Stephen Polska sp. z o.o.

ul. Minerska 29 lok.1
04-506 Warszawa
Tel: +48 22 392 04 69
ax: +48 22 397 70 52

http://weberstephen.com
informacje prasowe
tekst dostarczony za pomocą
systemu pr.otwarty.pl

we współpracy z:
ComPress Public Relations






Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu Otwarty.pl są chronione prawami autorskimi. Redakcja Otwarty.pl nie ponosi odpowiedzialności
za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.
© 2007-2013 otwarty.pl - portal internetowy
kontakt z redakcją